Tävla i lydnad

Att tävla i hundsport tillsammans med din hund är ett perfekt sätt att få träna och leka tillsammans och därigenom stärka bandet mellan er. Lydnadstävling är en gren där alla hundar får delta, och det arrangeras massor av tävlingar över hela Sverige varje år. Alla klubbar som är medlemmar i Svenska Kennelklubben får organisera en tävling.

Att tävla i lydnad är roligt och nyttigt

Hur går det till?

Att tävla i lydnad innebär att en ägare och en hund utför ett antal moment tillsammans, i allt från att gå över en plan med hunden tätt intill ägarens fötter till apportering och hopp över hinder. Det handlar till skillnad från agility inte så mycket om snabbhet eller att utföra tekniska tricks, utan mer om samspelet mellan hundförare och hund.

Poäng sätts baserat på hur god kontakt hunden och föraren har, och hur lätt hunden har för att följa kommandon. Om hunden till exempel måste uppmuntras med hand eller röstsignaler större delen av ett moment kommer poängen att bli lägre än om hunden vet exakt vad den ska göra från och med första kommandot.

Vem kan vara med?

Alla hundar får vara med i lydnadstävling, men om hunden inte är registrerad hos Svenska kennelklubben krävs en speciell tävlingslicens. För att få licensen krävs att hunden är ägarregistrerad hos SKK och att den har en ID-märkning. Att skicka efter licensen är förenat med en kostnad. Alla raser och åldrar från och med 10 respektive 12 månader i startklass och övriga klasser är välkomna.

Umgås mer med din hund

Att träna lydnad ett bra sätt att aktivera din hund och påverkar dess mentala och känslomässiga hälsa positivt. Att tävla är en bra drivkraft för dig att fortsätta, och din hund kommer att älska all träning och alla utflykter till olika klubbar för tävling. Det är dessutom ingen materialsport, det enda ni behöver är några enkla verktyg och en yta att träna på.