Porträtt: Rag doll

Ragdoll är en av Sveriges populäraste kattraser. Namnet har den fått av att den helt slappnar av när den blir upplyft, den hänger som en trasdocka (vilket Ragdoll betyder på engelska). Det är en nyfiken, social kattras, som är lugn och tyst i sitt sätt. Ragdoll är godkänd som ras sedan 1992 i Sverige. Från början kommer rasen från USA.

Den populära kattrasen Rag doll

Kattens historik, utseende och personlighet

Det var Ann Baker, kattuppfödare i USA, som i början av 1960-talet började para ihop en helig Burma med en vit långhårskatt. I kullen fanns två brunmaskade mitted-hanar, som blev parade tillbaka på mamman. För att inavel inte skulle uppstå användes även en honburma. Det är från de här två korsningarna som dagens Ragdoll härstammar. Det tog tid för katten att bli erkänd som ras, eftersom det fanns motståndare som menade att den var för lik Birman. I USA blev rasen godkänd 1969. Den kom till England 1982. Sveriges första Rag doll kom från England 1991. 2008-09 blev denna ras en av de mest växande i Sverige. Jämfört med andra kattraser är Ragdoll en stor katt. En hona väger mellan 4,5-7 kilo. Hanarna brukar vara ett par kilo större, cirka 7-9 kilo. Ragdoll har en muskulös kropp med kraftig nacke. Den har en speciell, vaggande gångstil. Antagligen beror det på att den håller bakbenen brett isär när den går. Huvudet är triangelformat och brett med stora kinder. På de runda tassarna sitter det tofsar. Svansen är lång och buskig. Pälsen är mjuk och lång. Nosen är lätt böjd. De medelstora öronen tippar lite framåt och har rundade toppar. Ögonen är stora, ovala och blå. Den har en så kallad siamesutfärgning, (colorpointutfärgning) med eller utan vit fläck. Rasen är maskad, och är godkänd med vitfläck i maskfärgen, vilket är sällsynt. De godkända färgerna är choklad, brun, blå, lila, röd och sköldpaddsfärgad. Det finns tre mönstervarianter: mitted, maskad eller tvåfärgad. Det kan ta 3-4 år innan en Ragdoll blivit fullt utvecklad i sin fysik på grund av att den är ganska långsam i den processen. Det är i fullvuxen ålder som pälsen är finast.

En Ragdoll har oftast en karaktäristisk personlighet. Den har kallats för ”katt-hund” på grund av att den är så tillgiven människor. Detta är den kattras som fungerar bäst som innekatt. Den följer gärna efter matte eller husse överallt och har ett mycket lydigt och lugnt uppförande. En Ragdoll är kelig och social. Den har, jämfört med katter över lag, svårare att hoppa högt och håller sig därför på mark och golv. Trots att den är lugn, är den nyfiken och begåvad. Den uppskattar lekar som utmanar den, till exempel sökning av gömda leksaker. En Ragdoll kan uppfattas som extra smärttålig, men det är inte sant. Den är bara mer tålmodig, men den måste skyddas från att fara illa exempelvis om den blir utsatt för hårdhänta personer.

Att tänka på vad gäller hälsa

Angående hälsan så har Ragdoll få sjukdomar. De vanligaste är njursvikt och hjärtmuskelsjukdom, alltså de vanligaste sjukdomarna en katt brukar ha oavsett ras. Vid njursvikt blir kattens njurar sämre på att producera urin och filtrera blod. Det kan ge flera olika symtom, beroende på vilket det är för fel på njuren, och i vilken grad. Det kan vara infektion eller förgiftning som orsakar njursvikt. Den kan också komma smygande och bli kronisk. Det är inte helt tydligt vad det är som är orsaken till njursvikt. Ärftliga faktorer kan spela in. Anledningen till njursvikt hos Rag doll vet man inte riktigt. De katter som drabbas har ofta en förtunnad njurbark. Det går att upptäcka ett njurfel genom analyser av blodprov och genom att undersöka njuren genom ultraljud. Om katten får en sjukdom i hjärtmuskeln, kan det leda till att muskelväggarna blir för tjocka eller för tunna. Det påverkar hjärtats förmåga att arbeta. De här sjukdomarna kan komma av olika anledningar – till exempel av bristsjukdomar, infektioner, utvecklingsstörningar eller inflammationer. HCM (hypertrofisk kardiomyopati) är den vanligaste hjärtmuskelsjukdomen hos katter, och den tros vara ärftlig. 2016 upptäcktes att det existerar en ärftlig defekt i just Ragdoll, som innebär att det kan födas dvärgväxta katter i vissa kullar. Dessa katter är påtagligt mindre med mycket korta ben, bred och kort kropp, kort svans och små framåtlutande öron. Huvudet är brett, nosen är kort och ögonen är mörkt blå. De dvärgväxta kattungarna kan utveckla kraftig förstoppning och död vid 12-16 veckors ålder.

Omtyckt av många kattägare

Ragdoll kan passa den som vill ha en intelligent, lugn och söt katt. Den är tålmodig och passar därför bra i sociala sammanhang. Observera att den, trots att den är känd för sin tålighet, inte ska få lov att behandlas illa. Den håller sig frisk och får oftast inte fler sjukdomar på grund av raskaraktären. Rasen har funnits sedan 1960-talet och är långhårig och ganska stor. Eftersom den inte verkar vara så graciös, är det ingen katt som gärna hoppar upp på höga höjder. I dag är Ragdoll en av Sveriges i särklass populäraste raser.