Porträtt: Mops

Mopsen är en hund med kort nos och rynkor. Den har sitt ursprung i Kina. Det är populär hundras och kanske mest på grund av att den är så vänlig och social. De är verkligen ett bra val om det finns någon tvekan om vilken hundras som ska flytta hem. Det är en mycket trevlig hund som passar i alla familjekonstellationer. Det som är mest karaktäristiskt för en dem är det rynkiga ansiktet och den platta nosen. Många beskriver dem som “mycket hund i ett litet paket”. Den är robust och kompakt. Den är bedömd som kategori dvärghund av den amerikanska kennelklubben. Hundrasen blir avlad för att vara knähund och den gillar att vara i centrum.

Mops som ligger med hela kroppen mot ett golv

Mopsen har en historia!

Mopsen kommer ursprungligen från Kina där den blev avlad till att vara en sällskapshund i de familjer som styrde Kina. Denna hundras var mycket värdefull för de kungliga familjerna i Kina. De vaktades av soldater. Kanske är det på grund av detta som de är mycket lojala sina ägare . Rasen spred sig senare till de andra asiatiska länderna. De flesta hade hundarna som husdjur eller sällskap. De buddhistiska Tibetanska munkarna hade dem som husdjur i sina kloster. Nutidens mops är alltså ättling till de som blev importerade från Kina till Europa. Det finns en historia om en prins som blev räddad till livet av en mops. Den varnade prinsen om en lönnmördare som fanns i närheten. Detta ska ha skett i Nassau-Oranien. I USA erkändes dem som ras 1885.

Mopsen har ett charmigt temperament, är inte aggressiva speciellt ofta och är populära i barnfamiljer. De har en kraftig kropp. Deras personlighet är mångsidig. De kopierar ofta sin ägares humör, och kan vara både lugna, snälla, vilda och livliga. De gillar att vila och blir inte sällan kallade för “skuggor”, eftersom de gärna vill följa sina ägare oavsett var denne befinner sig.

Viktigt att veta om mopsens hälsa

De vanligaste problem rasen kan ha med hälsan är bland annat ögonskador, eftersom de har så kort nos. De får ofta utskjutningar på sina ögonglober. Hornhinnan skadas också ofta. De kan få svårt att andas och de har svårt att reglera sin temperatur och flåsar därför mycket. De har ofta höftledsdysplasi och andra sjukdomar som har blivit ett resultat av metoder i aveln. De som inte rör på sig så mycket kan lätt bli överviktiga. Det går att förebygga och undvika genom att motionera dem regelbundet.

Mops – den allsidiga hunden

En mops lever i genomsnitt i 12-15 år. Det är normalt för hundar i denna storlek. De sågs som kungliga och de har en lång historia. I Kina var de ingen handelsvara utan gavs som gåva till olika familjer inom kungaätten. Fortfarande i nutid har de som uppgift att vara sällskapshundar, eftersom de passar bra för just det. Den som letar efter en sällskapshund som är bra på att anpassa sig efter husse och/eller matte ska skaffa sig en mops. De är charmiga, intelligenta, tillgivna och mångsidiga. Det är just det som gör dem till en så lämplig sällskapshund i de flesta familjekonstellationer.