Kastrera katt

Har du just köpt en söt liten kattflicka? Stort grattis! Men om ungefär ett halvår kommer det vara dags att kastrera henne, om du inte vill använda henne för avel såklart. I texten nedan tas några av de saker som är viktiga att tänka på i samband med kastrering upp.

Kastrera katt kräver lite extra omtanke

Undvik infektion i såret

Om du har bestämt dig för kastrera katt har du med stor sannolikhet redan varit i kontakt med en veterinär, och därmed vet du troligtvis redan det mest grundläggande. Det är mycket viktigt att din katt har på sig tratten den får efter ingreppet, och gärna även en hel kroppsstrumpa.

Syftet med detta är naturligtvis att skydda det sår som blir, mot kattens både tänder och bakterier den har i sin mun. Faktum är att såret naturligtvis kommer klia och irritera katten, men det är viktigt att undvika att katten är där och river och biter, för såret kan annars både gå upp och bli infekterat

Hur kan du underlätta för katten?

När ens lilla ögonsten gått igenom detta ingrepp kan det vara extra viktigt att pyssla om henne de dagar som följer efter ingreppet. Många katter uppskattar att bli torkade med en fuktig handduk, eftersom detta ger lite extra trygghet då det efterliknar kattmammans tunga. Kanske är aptiten inte på topp heller, och då kan det vara värt att truga lite extra.

Ta hand om din lilla skatt

Försök att visa lite extra vördnad dagarna efter ingreppet, och försök vara lyhörd för vad just din katt är i behov av. Se även till att såret sköts och ser rent och snyggt ut, och vidta de åtgärder som krävs för att hindra att katten kommer åt att bita i såret, för att i möjligaste mån undvika att det blir infekterat.