Glöm inte att ge din valp ett bra valpfoder

Som kennel möter vi ibland nya hundägare som ska hämta sin första valp. Glädjen är stor, många gånger närmast enorm, speciellt om det är barn inblandade. Det är lätt att fastna för de djupa, mörka ögonen, kanske ser de lite ledsna ut, kanske är de lyckligare än någonsin över att få en familj som kommer lägga så mycket tid på dem.

Inköpen är klara, det finns en korg för hundvalpen att sova i, det finns en matskål, det finns koppel och det finns en tecknad försäkring. Och så finns det hundfoder. Även om många faktiskt har köpt in ett valpfoder, är det fortfarande en hel del som har köpt ett foder för vuxen hund. Det kommer många gånger fungera helt okej, men det finns ett par riktigt goda anledningar att köpa ett riktigt bra valpfoder när man precis tar hem sin nya familjemedlem.

1.     Valpfoder innehåller rätt näringsämnen

En liten valp kommer under det närmaste året att växa och bli stor och stark jämfört med vad den är idag. Skelettet ska växa och muskler ska byggas upp, och organen ska kunna få sin rätta storlek. För det behövs protein som byggstenar och rätts sorts bränsle för att hunden ska kunna leva ett riktigt funktionellt liv. Ett bra valpfoder innehåller allt detta för att hunden ska få en riktigt bra start på sitt liv.

2.    Bitar i rätt storlek

Många hundraser är ganska stora – åtminstone om man jämför med en valp. En valps käkar är oftast små och det gör att bitarna som hunden ska äta också behöver vara lite mindre. Ett valpfoder har bitar som är anpassade för att även den minsta vovven ska kunna äta dem obehindrat.

Sammanfattning

Det står naturligtvis var och en fritt att välja ett foder som man tror kommer fungera bra. Men som kennel ser vi ändå att fördelarna med att köpa ett särskilt valpfoder har sina verkliga fördelar. Det kommer ge din hund rätt förutsättningar för ett aktivt liv med bra tillväxt i såväl skelett som muskler och organ. Och det kommer garanterat att göra din hund sugen på att äta när den inte får problem att få in bitarna i munnen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *